You are here

Fejlesztési ötletek (Hungarian)

2 posts / 0 new
Last post
Gábor Auth
Gábor Auth's picture
Fejlesztési ötletek (Hungarian)

Egy ideje kacérkodom a gondolattal, hogy egy startup keretében indítanék egy játékmenetében és grafikájában FreeCiv jellegű játékot, amely azonban MMO elvek mentén multiplayer, tehát adott esetben több ezren is lehet játszani, a FreeCiv erre jelenleg nem képes.

Fejben és papíron nagyjából összeállt a játékmenet és a stratégia, pár egy éve kezdtem el implementálni munka mellett esténként. Ez idő alatt a lineárisan skálázható IT architektúra is nagyjából összeállt cloud alapokon, az elsődleges platform Android lett, a másodlagos pedig böngészőben futó WebGL, a fejlesztés végterméke pedig nyílt forrású (például LGPL). A későbbiekben akár desktop, iOS és/vagy WP is szóba jöhet, a szerver interfész REST alapú, tehát ideális esetben bárki képes lehet kliens alkalmazást írni bármilyen platformon.

Alapvetően egy addiktív és élvezhető játék lebeg a lelki szemeim előtt, a játékmenetet pedig - a kezdeti felfedezést követő határvillongásokat leszámítva - a játékosok közötti együttműködésre próbálom kihegyezni, ahol ki tud alakulni több területi szövetség, amelyek vagy harcolnak vagy kooperálnak egymással, a cél a sok játékos okán inkább az adott szövetség tudományos fejlődése, világcsodákkal és/vagy - a Civilization játékhoz hasonlóan - az űrhajó építése, mint a teljes dominancia.

...és a lényeg, aki ki szeretné próbálni:

Gábor Auth
Gábor Auth's picture

A játék grafikája a FreeCiv egyik telepíthető grafikai csomagjából származik, innen adódik egy megtévesztő hasonlóság, ám a játék jelenleg sokkal egyszerűbb, mint a FreeCiv, másrészt az elképzeléseim nem a FreeCiv játékmenetének irányába mutatnak.

Ennek az egyik vetülete az, hogy a városokban az épületek és a városok körüli mezők is kapnak (majd) fejlesztési lehetőséget, például egy bányát a város mellett vagy egy könyvtárat a városban nem csak megépíteni lehet, hanem fejleszteni is. Egy jól felfejlesztett és gondozott város sokkal nagyobb érték lehet, ha a benne lévő épületeknek és a körülötte lévő erőforrásoknak magas a fejlettségi foka.

Jelentős eltérés, hogy meg fognak jelenni az adóként beszedhető és elkölthető pénz mellett a fejlettségi szinttől függően a különféle erőforrások (fa, fém, kő, olaj, ...), amelyeket a városok melletti mezőkön lehet gyűjteni és az előző bekezdés szerint a mezőket lehet fejleszteni.

A cél az, hogy a játékosok képesek legyenek kialakítani egy szövetséget, illetve a játék első pár napja után kénytelenek legyenek szövetséget kialakítani, vagy legalább kereskedni egymással, mert a további fejlődéshez szükséges nyersanyagok nem feltétlen vannak úgy elosztva, hogy ahhoz minden játékos egyformán hozzáfér. A szövetség másik szintje az lenne, hogy egy idő után nem lehet minden játékos polihisztor (támadó, védő, tudós, ...), szükséges lehet a feladatokat elosztani...